קוט"ש – קילוואט שעה (kWh), הוא גודל המשמש מדידה של צריכת אנרגיה של בתים ועסקים קטנים. נכון למספרים המעודכנים כיום לפי חברת חשמל, בית ישראלי ממוצע צורך באזור ה-8,000 קוט"ש בשנה.
מחיר קוט"ש חשמל כולל כמה משתנים, במאמר זה נסקור מה מחיר קילוואט שעה על כל רבדיו, איך נקבע מחיר החשמל ומהן תוספות התשלום הקבועות.
תוכן עניינים
3 מרכיבים הבונים את תעריף החשמל
- תשלום עבור צריכת החשמל: כמות החשמל שצרכתם בקוט”ש כפול תעריף הקוט"ש (מסתמך על בסיס תעריף קבוע ותעריפים מיוחדים כמו תעריף בשעות עומס וכו').
- תשלום קיבולת: זהו תשלום חיוב המתווסף לתשלום על צריכת החשמל עצמה כדי למנוע סבסוד צולב.
- תשלום קבוע: תשלום על השירותים אותם מספקת לכם חברת החשמל – עריכת החשבון וגבייתו, טיפול וקריאה במונה החשמל, הפעלת מוקד טלפוני וקבלת קהל, עלויות פרסום והון המונה. ישנם שני סוגי תשלומים קבועים –
- תשלום חלוקה – קובע את עלויות המונים בהתאם למספר המונים המותקנים אצל כל לקוח.
- תשלום קבוע אספקה – עלויות חיוב וגבייה לאורך כל תקופת החשבון.
מחיר קילוואט חשמל – כמה עולה?
נכון לינואר 2024 תעריף הצריכה של מחיר קילוואט שעה הוא 62.50 אגורות (זהו מחיר קוט"ש כולל מע"מ, 53.42 אגורות עבור קוט”ש ללא מע”מ).
חשוב לדעת: החל מחודש פברואר 2024 תעריף החשמל אמור להתייקר ב-2.6%.
כלומר עלייה של 0.0168 ש"ח לקוט"ש. המחיר החדש לאחר העלייה יהיה 64.1 אגורות לקוט"ש.
התייקרות זו משקפת עלייה ממוצעת של כ-9.5 ש"ח למשק בית. לפי החישוב, אם בעבר חשבון החשמל הממוצע למשק בית (לפני מע"מ) היה 368 שקל לחודש כעת הוא יהיה -377 ש"ח לחודש.
חישוב חשבון חשמל דו חודשי
אם אתם רוצים לדעת כמה עולה החשבון חשמל שלכם , עליכם לקחת את המחיר לקוט"ש, להכפיל בכמות השימוש שלכם לים מומצע ואז ולהכפיל ב- 60 ימים, למשוואה זו יש להוסיף את התשלום הקבוע למונה חד/ תלת פאזי ואת תשלום הקיבולת.
דוגמה לחישוב תעריף חשמל ביתי:
צרכן ביתי צורך 700 קוט"ש במהלך חודשיים (60 ימים) ויש לו מונה חד-פאזי, 40 אמפר (9.2 KVA). כמה יצטרך לשלם?
תעריף לפי צריכה: 62.50 אג' במכפלת 700 = 437.50 ₪. תשלום קבוע: (9.79 + 13.64) במכפלת 12, בחלוקת 365, ומכפלת 60 = 45.49 ₪. תשלום קיבולת: 3.97 כפול 9.2, חלקי 365, כפול 60 = 6.00 ₪. סך הכל חשבון: 489.99 ₪.
להלן מחירי תשלומים קבועים לפי סוגי לקוחות שונים (כולל מע"מ):
סוג מונה | חלוקה | אספקה |
חד פאזי (מסלול דו – חודשי) | 9.64 ש"ח | 13.42 ש"ח |
תלת פאזי (מסלול דו – חודשי) | 11.16 ש"ח | 13.36 ש"ח |
לקוח חד חודשי | 151.94 ש"ח | 104.01 ש"ח |
מי קבע את מחיר החשמל ועל סמך מה הוא נקבע?
בעקבות חוק החשמל, רשות החשמל היא זו שקובעת את מחירי החשמל לציבור.
החוק דורש מרשות החשמל לספק מידע לציבור על סמך מה הם קובעים את מחיר החשמל, וגילום של כל הפרמטרים למחיר של קוט"ש שיסופק למגזר הביתי והעסקי, לספק תעריפים לשעות עומס ועוד.
מחיר החשמל נקבע על סמך:
- תחזוקה ופיתוח של תשתיות.
- מחירי הדלקים.
- הוצאות מימון.
- עלויות ייצור והולכת החשמל.
- תפעול המערכת על כל רובדיה.
הנחה במחיר החשמל – יש דבר כזה?
ישנן פלחי אוכלוסיות הזכאיות להנחה משמעותית במחיר החשמל – עד 400 קוט"ש ישנה הנחה של 50% על החשמל. קבוצות אוכלוסייה אלה נבחרו בקפידה, מתוך רצון ליצור מחיר הוגן, שכן חשמל הינו מוצר צריכה בסיסי וחובה בכל בית.
אוכלוסיות הזכאיות להנחה במחיר החשמל:
- חיילים בודדים שהשתחררו וקיבלו זכאות מהמדינה להשתתפות בשכר דירה, זכאים להנחה במחיר החשמל.
- נפגעי פעולות איבה ונכי צה”ל בשיעור נכות של 50% ומעלה או כאלה שנכותם פחות מ- 50% אך מקבלים תגמול קיום ממשרד הביטחון.
- משפחות חד הוריות עם 3 ילדים ומעלה, המקבלים הבטחת הכנסה, דמי מזונות או השלמת הכנסה.
- משפחות עם 4 ילדים ומעלה אשר זכאיות להבטחת הכנסה, דמי מזונות או השלמת הכנסה.
- בעלי קצבת נכות מביטוח לאומי – ברמת סיעוד 5 או 6, בשיעור 112% ומעלה וקביעה ע"י ביטוח לאומי לתלות בטיפול רפואי או בזולת.
- אזרחים ותיקים ופנסיונרים, אשר זכאים לקצבת אזרח ותיק / קצבת שארים.
- ניצולי שואה זכאים להנחה במחיר החשמל בהתאם להכנסתם.
דרכים נוספות להנחה במחיר החשמל:
- אנרגיה מתחדשת – מערכת סולארית ביתית או כל מערכת של אנרגיה מתחדשת, יכולה לצמצם ואף למחוק את תשלום החשמל החודשי שלכם, אך כמובן שיש פה הוצאה כספית על המערכת המתחדשת עצמה, אותה תצטרכו לחשב ולראות שבמשך השנים היא אכן משתלמת אל מול תשלומי החשמל העתידיים.
- מעבר לספק חשמל אחר – כבר היום קיימים כמה ספקי חשמל אלטרנטיביים במסגרת רפורמת החשמל כגון סלקום אנרג'י, אלקטרה פאוור, פזגז חשמל, אמישראגז חשמל. הם משתמשים בתשתת של חברת חשמל אבל מציעים תעריפי חשמל מוזלים במסלולים קבועים מראש.
האם אפשר לשלם על חשמל בתשלום חודשי קבוע?
לצורך נוחות ומעקב נוח יותר על חשבון החשמל ניתן לבקש מחברת החשמל לעבור לחיוב חודשי קבוע במקום חיוב דו חודשי. המעבר אינו כרוך בתשלום. יש לציין כי במידה ואין לכם מונה חכם, חברת החשמל תמשיך לקרוא את המונה שלכם אחת לחודשיים ובחודש שלא נעשתה קריאה, תופק חשבונית על פי הערכה. כדי להמנע מהערכה לא נכונה, ניתן לדווח עצמאית לחברת החשמל על קראית המונה.
יכול לעניין:
לסיכום
קוט"ש הינה יחידת מידה, ומחירה כפול כמות הצריכה שלכם יקבע את חשבונכם החודשי ביחד עם שאר הפרמטרים אותם ציינו במאמר. עם השנים חלות עליות מחירים, לכן אנו ממליצים להשתמש בחשמל בתבונה, להבין את מרכיבי המחיר ולצרוך חשמל באופן חכם ויעיל.